top of page
pexels-lucas-pezeta-3772353.jpg

Maailmankuva päivittyy pelinteon edetessä!

 

Disclaimer pelin raskaista teemoista: 

​

Vaikka pelissä käsitellään in-game erilaisuutta ja syrjintää pelin sisäisissä teemoissa, emme hyväksy minkäänlaista oikeaa kanssaihmisiin kohdistuvaa, syrjintää ikävää käytöstä ja kiusaamista pelissämme sen aikana ja peliajan ulkopuolella.

​

Pelimaailman sisältämät konservatiiviset ja mustavalkoiset maailmankuvalliset rakenteet ovat sisällytetty tarkoituksella käsiteltäviksi aiheiksi tukemaan maailmankuvaa, joka sisältää teemoja erilaisuudesta ja erilaisuuden takia syrjityksi tulemisesta. 

​

Käytännössä pelimaailman sisältämä syrjintä tulee näkymään pelissä etenkin rakenteellisena osana pelin maailmaa. Vallitsevien ajatusmallien takia eri hahmoryhmät saattavat siis kohdata pelissään erilaisia olettamuksia. Tällaisia oletuksia voisi olla esim. että Teomeriassa avioliiton ulkopuolisia lapsia pidetään yleisten vanhoillisten arvojen vastaisena asiana, tai että samaa sukupuolta olevien avioliitto ei ole virallisesti mahdollinen valtauskonnon piirissä ja hahmo X on siksi joutunut kohtaamaan negatiivista suhtautumista omaan seksuaalisuuteensa, tai että ihmisen avioituminen vampyyrin kanssa aiheuttaa useimmissa kauhistelua ja sitä pidetään tabuna. 

 

Vaikka pelimaailmassa vallitseekin tietty konservatiivinen normi, ei se myöskään tarkoita sitä, että kaikki pelin hahmot näkevät maailman saman konservatiivisen ajattelun läpi. Voi  hyvin olla, että hahmon X sukupuoli-identiteetti on täysin hyväksytty ja nähty osa häntä esim kotona Faemosin keijuyhteisössä, ja hahmo on vakkariasiakas Kievarilla, jossa hänet on otettu vastaan myös sellaisena kuin on. Itkevän Varpusen Kievari on kuitenkin paikkana sellainen, joka on yleisesti etenkin olentoveristen ja yhteiskunnan “ulkopuolisten” suosiossa, joten luonnollisesti Kievari on myös monelle omalla tavallaan turvasatama muun maailman säännöistä ja ajatusmalleista. Tästä huolimatta yhteiskunnassa vallitsevien rakenteiden takia samainen hahmo saattaa kohdata vaikeuksia sukupuoli-identiteettinsä takia muualla, tai on kokenut sitä esim. matkallaan Kievariin. 

 

Pelimaailman rakenteita ja sisältöä tullaan päivittämään peliprosessin edetessä, ja teemoista ja siitä miten niitä voi lähestyä turvallisesti, tullaan käymään vielä keskusteluja/ohjeistusta pelaajien kanssa ennen peliä. Täytäthän pelitoiveet ja mahdolliset triggerit ja peliaiherajoitteet tarkasti ilmolomakkeeseen!

Ihmiset vs. olennot
 

Jaossa “ihmiset ja olennot” nähdään piraatit, maagit ja tavan kansa (ihmiset) yhtenä ryhmänä, ja mekaanit, vampyyrit, haltijat, ihmissudet, väki ja muut olennot toisena. Maagien ihmisyys on kuitenkin kiisteltyä, sillä he elävät paljon pidempään kuin tavalliset ihmiset. Piraatit puolestaan eivät itse laskea itseään mihinkään yhteiskunnalliseen ryhmään kuuluvaksi, ja heidän joukossaan saattaa olla myös olentoja.

​

Yleisesti ihmisten ja olentojen, tai kahden eri olentolajin välinen pariutuminen nähdään tabuna, mutta on olemassa paikkoja ja yhteisöjä, joissa tämä on varsin tavallista. 

​

Ihmiset yleisesti syrjivät olentoja, eikä lähtökohtaisesti kellään olennolla ole kovin korkeaa asemaa. Tietenkin yksilö- ja sukukohtaisia poikkeuksia on, kuten Teomeriassa asuvat, muutamat vanhat ja varakkaat (eli hemmetin korkeavaltaiset) vampyyrisuvut, ja muutamat Faëmosissa elävät vanhat ja varakkaat haltijayhdyskunnat. Näitten lisäksi arvostusta ja valtaa saa lähinnä rahalla, ja rahaa saa työllä tai perimällä.

 

Syrjintä
 

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt on syrjittyjä tässä pelimaailmassa, tai voisi sanoa, ettei mitään heteronormatiivisuudesta poikkeavaa edes pidetä olemassaolevana. Teomerian puolella laki (ja yhteiskunta) ei näe kuin kaksi sukupuolta, joista mies on teoriassa aina naista paremmassa osassa. Faëmosissa laki ei tunnista kuin kaksi sukupuolta, mutta yhteiskunnassa on nähty aina muitakin sukupuolia. Sekä Teomeriassa että Faëmosissa on lakiin kirjattu kielletyiksi kaikki heteronormatiivisuudesta pokkeavat teot. Olennot kuitenkin noudattavat hyvin pitkälti omia lakejaan ja säädöksiään, ja todella harvoin ilmiantavat toisiaan ihmishallituksille.

​

Ainoastaan väen joukossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt kohtaavat syrjintää tuskin lainkaan, ja vampyyrien piirissä tilanteita katsotaan yleensä läpi sormien lajin pitkäikäisyyden takia. Piraattien joukossa harvemmin noudatetaan mitään muuta lakia kuin heidän omiaan, jotka eivät sisällä mitään seksuaalisuuten tai sukupuoliin viittaavaa.

​

Syrjintää tapahtuu myös aseman perusteella: Rikkaat syrjivät köyhiä, aatelisto tavan kansaa, ja papisto vääräuskoisia, mutta minkäänlainen ihonväriin perustuva syrjintä ei kuulu maailmankuvaan.

 

bottom of page